Skip navigation

https://evasbrand.files.wordpress.com/2014/12/1860_law_office_of_a_lincoln_f-_leslies_dec_22.jpg

Foarte mulți avocați consideră că pentru a exercita profesia este suficient să fii un bun profesionist, însă realitatea ne-a demonstrat tuturor, clienți pentru mediul juridic, personalul juridic și noi care ne îndeletnicim cu formarea de mărci personale, că deși profesionalismul este un element fundamental, există alte câteva elemente la fel de importante în vederea dezvoltării armonioase a muncii noastre. Standardele sociale de acum nu sunt aceleași ca cele de acum 100 de ani. Evoluția socială, economică și tehnologică ne cere să ținem pasul. Dacă considerăm involuția ca fiind antonimul cel mai facil pentru evoluție, atunci cu precădere acele domenii care influențează în mod direct societatea, iar domeniul juridic este unul dintre ele, sunt obligate să evolueze odată cu istoria. De astfel, la fel se întâmplă și cu sistemul de drept, acea totalitate a legilor active dintr-un stat. Dacă sistemul de drept evoluează încercând să țină pasul cu schimbările societății, de ce să nu o facă și participanții?!

În a mea încercare de a ajuta activ pe cei care se regăsesc în introducerea anterioară, am pregătit 7 sfaturi ce cu siguranță vă vor ajuta în dificila muncă de a crea o marcă personală proprie.

1. Crește vizibilitatea în mediul digital, pentru că Internetul chiar ajunge până în cele mai îndepărtate colțuri de lume, dar mai ales pentru ca trăim cu toții într-o societate globalizată.
2. Pagină web proprie, un loc al tău în care poți adăuga toate informațiile relevante în ceea ce privește profesionalismul și personalitatea ta, punând astfel bazele unei mărci personale. Această vitrină magică – pagina web – este disponibilă 24/24, 365 de zile pe an. Element important a fi luat în considerare, designul și conceptul grafic care TREBUIE să te reprezinte dar care obligatoriu trebuie să fie de ACTUALITATE.
3. Actualizează informațiile publicate completând profilul profesional cu toate acele reușite sau reușințe (cum este mai la îndemână…). Toate profesiile se bucură de un portofoliu, însă portofoliul tău public trebuie actualizat astfel încât să rămână evidențiate calitățile ce te diferențiază și te caracterizează pe tine, în niciun caz pe colegii tăi sau pe amicii de after-hour.
4. Include mărturii, nu mă refer la cele ce fac parte integrantă din dosarele pe care le instrumentezi, ci la acele cuvinte adresate de clienții care au ceva de ”lăudat” la adresa profesionalismului tău. Aprecierile privind fizicul nu au ce căuta în spatiul virtual dedicat profesionalismului.
5. Networking controlat prin folosirea instrumentelor puse la dispoziție de internet, LinkedIn fiind cea mai indicată structură sau platformă digitală pentru avocați și în general pentru tot sectorul juridic, excepție făcând procurorii și judecătorii, din motive lesne de înțeles (criteriul comercial nu atinge această instituție a magistraturii). LinkedIn este cartea ta de prezentare, însă maximă atenție la așezarea informațiilor, imagini, comentarii, etc. Folosit cu îndemânare, acest instrument deschide uși ce altfel considerai ca fiind închise.
6. Imaginea și stilul personal constituie eticheta profesionalismului și capacității tale. În funcție de targetul de clienți pe care îi dorești va trebui să îți ordonezi imaginea și stilul personal la standardele clienților. La acest punct, din păcate foarte mulți avocați din România sunt total lipsiți de gustul estetic, ceea ce determină și o carență importantă în relațiile profesionale vis-a-vis de clienții lor.
7. O importantă tactică de marketing aplicată la marca personală în domeniul juridic, și nu numai, este scrierea de articole ce vizează probleme sociale de actualitate, văzute din prisma profesională. Este un element ce apropie ”piața” de tine ca om de lege, ce afectează în mod pozitiv credibilitatea ta profesională. Acest punct poate fi dezvoltat mult mai pe larg, însă m-aș vedea nevoită să folosesc un limbaj mai tehnic, ceea ce nu ajută la înțelegerea efectivă a efectivității acestei tactici de marketing.

Concluzionând, dacă vrei să impulsionezi marca ta personală, plănuiește o strategie de dezvoltare digitală ce nu poate decât să te beneficieze pe tine ca avocat iar pe clienți să îi fidelizeze profesionalismul pe care îl publici.
Cu riscul de a mă repeta constant, înainte de plănuirea acestei strategii digitale trebuie să identifici fidel acele elemente ce se regăsesc la tine, caută și mizează pe autenticitate.
Be Smart! Brand YOUrself!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: