Skip navigation

Definit ca o noua stiinta a vanzarii sau stiinta si arta de a convinge piata sa cumpere imaginea ta sau produsul tau, conceptul de marketing a cunoscut o evolutie rapida, in paralel cu schimbarile economicosociale.

In societatea in care traim, mass-media, publicitatea, imaginea si propria promovare au devenit centrul  dezvoltarii noastre ca indivizi si ca elemente ce apartin unei lumi informatizate.
Tehnologia a intrat in cotidianul nostru, in viata personala, publica si profesionala.

Internetul nu este numai o alternativa a petrecerii timpului liber, ci a devenit o necesitate.

Punctul in care ne aflam din punct de vedere a mediului socio-economic, a dus la transformarea conceptului de intreprindere sau societate comerciala, unindu-se elementului tehnologie. In cadrul acestuia comportamentul consumatorului si publicului s-a schimbat detinand o mai buna formatie profesionala si o putere de decizie superioara celei de acum cateva decenii, aceasta dezvoltare sociala creand necesitatea politicii de marketing.

Marketingul, ca atare, este o activitate menita sa satisfaca nevoile si dorintele societatii prin diverse procese de schimbare menite a crea, comunica si pune la dispozitia individului valorile unei companii, intreprinderi sau liber profesionist.

In Romania, dezvoltarea marketingului pe piata este relativ tanara, fiind studiat si aplicat ca element si ca stiinta sociala de management dupa 1990. Definit de ARM (Asociatia Romana de Marketing) ca un sistem complex cibernetic de activitati si actiuni care, folosind un ansamblu de tehnici si metode preluate de la alte stiinte sau stiinte proprii, specifice, are ca scop punerea in acord intr-o anumita perspectiva de timp a resurselor economice cu cerintele pietei. Marketingul a cunoscut o usoare patrundere in Romania in ultimii ani, cand mai ales sectorul tinerilor cauta tot mai mult publicitatea realizata prin intermediul mass-mediei si internetului.

Publicitatea si brandingul se relationeaza direct cu marketingul insa nu sunt dependente de acesta, aplicate fiind in functie de cerintele si necesitatile pietei. Acelasi obiectiv comun il au si Relatiile Publice, fiind puntea creata intre organizatie si public. Daca marketing reprezinta informare si convingere, relatiile publice urmaresc construirea si impunerea unei imagini folosind tehnici si elemente precum sunt publicitatea si publicity.

Folosind arta relatiilor publice se analizeaza tendintele si consecintele lor pe piata, sprijinind procesul decizional si functional mult mai eficient a societatii noastre complexe si pluraliste, contribuind astfel la intelegerea reciproca in randurile grupurilor si institutiilor. Relatiile publice servesc la armonizarea politicilor din domeniul public cu cele din domeniul privat, sprijinand o varietate larga de organizatii si institutii precum cele din domeniul afacerilor si comertului, agentiilor guvernamentale, medicina privata si publica, institutii de invatamant, etc.

Practicianul de relatii publice actioneaza in calitate de consilier al conducerii, dar si ca mediator, sprijinand convertirea scopurilor private in politici si actiuni motivate, acceptate public. Cu alte cuvinte, relatiile publice reprezinta acel element al mixului promotional, care se bazeaza in principal pe comunicare nonverbala si nonpersonala, urmarind evaluarea atitudinii publicului, identificarea acelor aspecte care pot trezi interesul comsumatorului si elaborarea unor programe menite a atrage intelegerea si
atitudinea favorabila a publicului cu scopul convingerii acestora de a realiza un proces de cumparare, atat fizica cat si morala.

Mixul de marketing, publicitate, branding, publicity si relatii publice devine o componenta vitala a strategiilor de piata a multor organizatii, in cadrul unei piete de desfacere bine definita.

Tocmai acest mix de marketing sta la baza crearii unei imagini creative si bine fundamentate a oricarui artist, entitate comerciala sau administratie publica.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: